- De VS heeft Xiaomi in januari op een militaire zwarte lijst geplaatst.
- Amerikaanse investeerders moeten voor 11 november hun belangen in de Chinese elektronicafabrikant verkopen.
- Xiaomi ontkent banden met het Chinese leger te hebben en dient een klacht in tegen de VS.
De Chinese smartphonemaker Xiaomi dient een klacht in tegen de Amerikaanse ministeries van Defensie en Financiën, omdat het eerder deze maand op een zwarte lijst werd gezet door de Amerikanen.
Volgens de Verenigde Staten heeft Xiaomi banden met het Chinese leger.
Xiaomi noemt de zwarte lijst “ongrondwettelijk” en wil dat een rechter het besluit terugdraait.
Uit de klacht die is ingediend bij een rechtbank in Washington blijkt ook dat de Amerikaanse ministers van Defensie, Lloyd Austin, en Financiën, Janet Yellen, als beklaagden zijn aangemerkt.
Xiaomi zegt dat het besluit leidt tot "dreigende, ernstige en onherstelbare schade als de aanduiding van kracht blijft en de beperkingen van kracht worden", aldus documenten van de rechtbank van Columbia.
Xiaomi benadrukte nog eens dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie.
Harde Amerikaanse lijn tegen Chinese bedrijven
Onder president Donald Trump startten de Verenigde Staten onder het mom van nationale veiligheid een harde lijn tegen Aziatische bedrijven.
Tientallen Chinese bedrijven zijn op de zogeheten entiteitenlijst geplaatst. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven eerst toestemming moeten vragen aan het ministerie van Handel om goederen te leveren. In de praktijk komt dat neer op een handelsverbod.
Onder meer smartphonemaker Huawei en chipproducent SMIC zijn daardoor getroffen.
Xiaomi is toegevoegd aan de militaire zwarte lijst. De gevolgen hiervan zijn minder groot. Amerikaanse bedrijven mogen nog wel handel drijven met de Chinese elektronicafabrikant, maar investeerders moeten hun belang in Xiaomi verkopen. De maatregel moet op 11 november 2021 ingaan.
Volgens de rechtbankdocumenten moeten grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Vanguard gedwongen afzien van hun belangen in Xiaomi. Dat zou de toegang van de smartphonemaker tot kapitaal dat het nodig heeft om te groeien "significant schaden", aldus Xiaomi.
Xiaomi opent winkels in Nederland
Xiaomi is opgericht in 2010 door de Chinese internetondernemer Lei Jun en uitgegroeid tot de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, na Apple en Samsung.
Ook in Nederland timmert het merk aan de weg. In 2020 opende Xiaomi onder meer een winkel in Rotterdam. Meer vestigingen zijn gepland.
“Ik zal niet bescheiden zijn. Wij willen nummer 1 worden”, zei Daisy Hu, landenmanager voor de Benelux, in gesprek met Business Insider Nederland.
Xiaomi staat bekend om de goede prijs-prestatieverhouding. Kopers krijgen veel smartphone voor relatief weinig geld vergeleken met concurrenten als Apple en Samsung.
Daarnaast verkoopt Xiaomi honderden slimme apparaten, van fitnesstrackers en beveiligingscamera's tot waterkokers en elektrische vouwfietsen.